top of page
G. SAKKAS Architects logo
Search
  • Writer's picturegiorgos sakkas

Architecture Dose : Εμφανές Μπετόν

Updated: Apr 1, 2022



Το εμφανές σκυρόδεμα είναι η ακατέργαστη ύλη που αποτελείται από άμμο, τσιμέντο και χαλίκι. Το συναντάμε στην αρχιτεκτονική από την εποχή του μοντερνισμού. Οι απόψεις για το εμφανές μπετόν είναι διιστάμενες, για κάποιους είναι το απλούστερο χρώμα για το ανθρώπινο μάτι, ταπεινό και διακριτικό, ενώ για κάποιους άλλους είναι θαμπό και βαρετό. Η άποψη μας είναι ότι όταν χρησιμοποιηθεί σε μερικές επιφάνειες ενός κτιρίου μπορεί να δώσει τεράστια αισθητικά αποτελέσματα.




Τα τέσσερα σημεία που πρέπει να προσέξει κάποιος στην κατασκευή, είναι οι εργασίες καλουπιών, μίγμα σκυροδέματος, μέθοδοι σκλήρυνσης και τοποθέτησης. Η σωστή ποιότητα ενός εμφανές μπετόν εξαρτάται από την χρησιμοποίηση ξυλείας 1 ης χρήσης για το καλούπι, την άριστη δόνηση από έμπειρο τεχνητή, το άρτιο μείγμα σκυροδέματος από τον προμηθευτή και φυσικά την ορθή τοποθέτηση υγρομόνωσης για αποφυγή εμφανίσεις υγρασίας στον μπετόν.




Συνοψίζοντας το μπετόν όταν χρησιμοποιηθεί σωστά, δίνει άρτια ισορροπημένες μορφές. Η χρήση του, σε συνδυασμό με το φως και τον αέρα, χαρίζουν μια φυσική αίσθηση ισορροπίας.

bottom of page